woensdag 3 oktober 2012

Rust, Reinheid en Regelmaat

Kortgeleden moest ik voor mijn werk met de trein naar Groningen. Meestal verloopt het programma van opstaan tot en met de deur uitgaan geolied, maar die dag liep het anders. Ik kwam tot de conclusie dat ik een lekke band had. Ik ga namelijk met de fiets naar de trein. U voelt het misschien al aan .... ik kwam in tijdnood; stress! Door een improvisatie (fiets van mijn vrouw) kwam ik toch nog op tijd op het station en haalde mijn trein.

Tijdens de treinreis reflecteerde ik op mijn vertrek van huis en ontdekte ik dat ik (nog) niet rustig was (buiten adem en gestresst) en dat de ochtendroutine even was verstoord. Natuurlijk is dit voorval helemaal niet erg en niet heftig, maar het zette mij wel aan het denken. Zo dacht ik aan een 'oude' leuze: rust, reinheid en regelmaat, oftewel de drie r'en. Ik heb 'm van mijn ouders meegekregen. Soms zijn oude wijsheden weer even heel actueel! De drie r'en, die we voornamelijk kennen vanuit de pedagogiek voor baby's en jonge kinderen omdat zij hier goed op gedijen, zijn in mijn beleving ook van toepassing op volwassenen. Laatst las ik in een recent boek over burn-out dat voldoende slaap, weinig stress en positieve impulsen goed zijn voor onze hersenen (klinken hier de drie r'en niet een beetje in door?).

Veel mensen ervaren tegenwoordig dat ze niet 'in balans' zijn. Deze onbalans lijkt onder andere voort te komen uit het gegeven dat mensen het structureel te druk hebben in combinatie met te weinig ontspanning. De agenda's staan (te) vol, druk, druk, druk! We worden in beslag genomen door allerlei bezigheden en vullen alle gaten op in onze agenda. Hierdoor is echte 'kwalitatieve' ontspanning een schaarste geworden in onze maatschappij en in ons persoonlijk leven. Niet voor niets rijzen de boeken over 'uit je burn-out' en 'uit je depressie' de pan uit. Voor veel mensen is het tegenwoordig moeilijk om de 'balans' te vinden. Er is veel mentale druk en gehaastheid.

Ik ontdekte dat er op het gebied van rust, reinheid en regelmaat nog veel 'oudere' wijsheden bestaan namelijk in de Bijbel. Zo realiseerde ik mij weer opnieuw dat God niet een God is van chaos, maar een God van structuur. Dat God een God is van structuur lezen we gelijk al in het begin van de Bijbel, in het Bijbelboek Genesis, de geschiedenis van de schepping.

Genesis 1:1-2:7
Van dag 1 t/m dag 6 lezen we hoe God de aarde en al het leven schiep, met de climax op dag 6, de mens (en Hij zag dat het zeer goed was). Op dag 7 ruste hij uit en verklaarde de dag heilig!

Wat mij in de geschiedenis van de schepping opvalt is dat God niet doelloos, chaotisch en aan een stuk door heeft gewerkt, maar dat Hij heel duidelijk met een doordacht plan vol rust en regelmaat alles geschapen heeft, tot zegen van ons! God is hierin een voorbeeld voor ons. Hij is de schepper van het leven, Hij weet ten diepste wat goed voor ons is. Als ik het leven van Jezus bestudeer dan valt mij steeds weer op dat Hij de tijd nam om te eten, te rusten, te bidden en te slapen. In het leven van Jezus zien we dat Hij hard werkte, maar zich regelmatig aan de drukte ontrok om alles onder de aandacht te brengen van Zijn Vader (lucas 5:16). Hij laat keer op keer zien hoe we ons kunnen beschermen tegen overbelasting en hoe we gezond met onze beschikbare tijd om behoren te gaan.

Wat staat ons gehaaste leven toch vaak haaks op Gods voorbeeld. Kenmerkt ons Westerse leven zich door rust, reinheid en regelmaat of door onrust, onreinheid en chaos? Wat denkt u? Een voorbeeldje: één op de drie werknemers neemt halverwege de werkdag géén pauze. Om gezondheidsredenen is het juist goed om even te rusten, te wandelen en goed te lunchen. Het is misschien een klein voorbeeldje, maar volgens mij is het kenmerkend voor het Westerse, onrustige en gehaaste leven. Van God hebben we het verstand gekregen om 'verstandige' keuzes te maken. Rust, reinheid en regelmaat zijn tot zegen voor ons lichaam, onze geest en onze ziel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten